Havada serbestçe süzülen, zaman zaman bizi olağanüstü karelerle büyüleyen dronelar, günümüzde fotoğraf ve video çekimlerinin vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi, öyle değil mi? Fakat bu eşsiz manzaraları kaydetmek için Drone uçuş izni almanız gerektiğini ve hemen her istediğiniz alanda kayıt yapamayacağınızı biliyor muydunuz?
En özet haliyle Drone uçuz izni almak için gereken 5 maddeyi sabırsız ziyaretçilerimiz için paylaşıyoruz 🙂
- Türk vatandaşı olmalısınız.
- Düzenlenen kurslara katılmış Iha-0 veya Iha-1 kategorisinde Drone sertifikası almış olmalısınız.
- SHGM’ye sertifikanızla kayıtlı bir pilot olmalısınız.
- Geçerli, kullanacağınız Drone’a ait 3.Şahıs mali mesuliyet sigortası kesinlikle olmalı.
- SHGM tarafından kayıtlı, SHGM tarafından tanımlanan plaka vb. bilgilerin bulunduğu QR kod üzerine yapıştırılmış bir drone.
Bu yukarıda bahsettiğimiz maddeler, ticari uçuş yapmak isteyenler için geçerlidir. 2 tür Drone uçuş izni bulunmaktadır. 1’si Sportif/Amatör, diğeride ticari uçuşlar kapsamındadır.
Sportif/Amatör Drone uçuş izni başvuruları için SHGM kayıtlı Drone ve SHGM kayıtlı pilot kaydınızın olması yeterlidir. Bu tür başvuruyu sadece SHGM sistemi üzerinde tanımlı yeşil alanlar için yapabilirsiniz.
İstanbul gibi Büyükşehir’lerde drone’la sportif/amatör Drone çekim izni başvurusu yapabilmek için mesken mahal olarak tabir edilen alanların dışında, şehirden uzak alanları tercih etmelisiniz. Beşiktaş gibi merkezi yerlerde kalkış ağırlığı 500 GR altı, iha-0 kategorisinde dronelarla dahi ticari veya amatör hiç bir şekilde uçuş izni olmadan çekim gerçekleştiremezsiniz, Drone uçuramazsınız.
Yazımızın devamında, Drone uçurma izni konusunda biraz daha detaylara iniyor olacağız.
Drone diyip geçmeyin, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. SHGM kaydı olmayan bir Drone kullanmanın cezası üzücü olabilir. Yüksek miktarda para cezası alabilirsiniz. Özel bir mülk çevresinde drone uçurduysanız özel hayatın gizliliğiyle ilgili yıllarca süren bir davayla başınız ağrıyabilir.
Dronelarla çekim yapmak heyecan verici olsa da bu teknolojinin kullanımıyla ilgili bazı kurallar ve düzenlemeler bulunmaktadır. Peki, drone çekimi yapmak için hangi izinleri almak gerekiyor ve bu süreç nasıl işliyor?
İşte, drone çekimi yapmak için izin alma sürecine ilişkin önemli detaylar…
İçindekiler
- Drone Çekimi Yapmak İçin Nasıl İzin Alabilirim?
- Drone Uçuş İzni Nedir?
- Drone Uçuş İzni Nereden Alınır?
- Drone Uçuş İzni Nasıl Alınır?
- Drone Uçuş İzni Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Kimler Drone Uçuş İzni Alabilir?
Drone Uçuş İzni Nedir?
Drone uçuş izni, en kısa tabiriyle havada bu teknolojiyi kullanmak isteyenlerin resmi izni olarak tanımlanabilir. Peki ama drone uçuş izni nereden doğmuştur ve önemi nedir?
Her ne kadar drone sahipleri bu cihazları eğlence veya profesyonel amaçlarla kullanmak isteseler de bu insansız hava araçlarının kontrolsüz bir şekilde gökyüzünde dolaşması ciddi risklere yol açabilir. Örneğin; izinsiz kullanım, güvenlik açıkları, gizlilik ihlalleri ve hava sahası karmaşası gibi durumlar bu riskler arasındadır. İşte bu nedenle, bir drone sahibinin, kullanıcısının veya operatörünün uçuş öncesinde gerekli izinleri alması büyük bir önem taşımaktadır.
Drone Uçuş İzni Nereden Alınır?
Drone uçuş izni ve bu iznin öneminden bahsettikten sonra, kafanızda oluşabilecek bir yeni soru daha var: Drone çekimi yapmak için izin nereden alınır?
Drone çekimlerinde izin belgesi olarak da bilinen bu evrakın talep edileceği ilk kurum, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü‘dür ve bu evrak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sistemi üzerinden talep edilmelidir. Drone uçuş izni talep formu‘nu sizler için internet sitemize yükledik, tıklayarak indirebilirsiniz.
Yine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği resmi prosedüre göre; tüm şahıs ve işletmelerin, genel müdürlüğün elektronik belge yönetim sisteminden alacakları referans numarası ya da kayıt numarası içerecek uçuş izin talep formunu doldurmaları mecburidir. Bu izinlerin; uçuşun yapılması planlanan asıl tarihinden en geç 10 iş günü öncesinde, resmi yazı ya da faks kanalıyla ve ilgili bölümdeki hizmet bedelinin ödendiğine dair dekontla birlikte başvuruya gitmesi de yine mecburidir. 10 gün SHGM’nin belirttiği bir tarih ama biz en az 21 gün öncesinden başvuru yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca Sivil havacılık genel müdürlüğünün satın alınan droneların kaydı, sertifika işlemleri için yayında olan internet sitesi https://iha.shgm.gov.tr/ üzerindende başvuru yapabilirsiniz ancak biz yukarıda bahsettiğimiz şekilde evrak doldurulmasını ve kargo yoluyla başvuru yapmanızı tavsiye ediyoruz.
SHGM’nin hazırladığı kısa bilgilendirme videosunu mutlaka izlemenenizi, sonrasında yazıya devam etmenizi tavsiye ederiz.
Drone Uçuş İzni Nasıl Alınır?
Drone uçuş izni almak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sisteminin kullanılması gerektiğini belirttik ama sistemin nasıl işlediğini merak edenler için bu kısmı da detaylı bir şekilde inceleyelim:
1) Drone uçuş izni alırken ilk adım; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün “İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi” olarak adlandırdığı sistem üzerinden kayıt yapmak olmalıdır. Kayıt esnasında aşağıdaki bilgilerin girilmesi ve akabinde herhangi bir şifre belirlenerek profilin oluşturulması beklenir. Bu bilgiler şunlardır;
- Kimlik Numarası
- Adı ve Soyadı
- Doğum Tarihi
- Cep Telefonu Numarası
- E-Posta
2) Sisteme yaptırdığınız kaydın akabinde bazı izin ve sertifikalarınızın yüklenmesi istenebilir. Bu aşamadan sonra ise “Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığı / Hava Trafik Yönetimi Müdürlüğü” sekmesinde bulunan, FR.19 numaralı İHA-Uçuş İzni Talep Formu ile karşılaşacaksınız. Form içeriğine dair detayları aşağıdaki tablo üzerinden inceleyebilirsiniz.
İşletme Bilgileri | |||
İşletici Adı | İşletici Adresi | Faks Numarası | Telefon Numarası |
Uçuş Amacı | Uçuş Tarihi | Uçuş İrtifası | Uçuş Tipi |
Tescil İşareti | Hava Aracı Tipi | Uçuş Yapılacak Bölge | Uçuş Saati |
Uçuş Yapılacak Bölgenin Koordinatları | |||
Enlem | Derece | Dakika | Saniye |
Boylam | Derece | Dakika | Saniye |
Uçuş Yapılacak Bölgenin Yarıçaplı Sahası | Hava Aracının Kalkış Meydanı | Hava Aracının İniş Meydanı | Sertifika ve Belgeler |
3) Belirtilen formun eksiksiz ve tamamı doğru biçimde doldurulmasının ardından, SHGM’ye PTT veya kargo yolu ile başvurulmalıdır. Akabinde başvuru süreci tamamlanmış olur.
Drone Uçuş İzni Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Drone uçuş izni almak için birtakım evraklara ve gerekliliklere tabii olunduğu unutulmamalıdır. Bu doğrultuda en gerekli evraklar, İHA0, İHA1, İHA2 ve İHA3 şeklinde ifade edilen drone ehliyeti ile drone sigorta poliçesidir. Karşı tarafa verilebilecek zararı karşılayan sigortanız olmadan Drone uçuş iznine başvuru yapamazsınız. Drone ehliyetleri sınıflandırmasını ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- İHA0: 400 feet altında yapılacak bütün uçuş türleri ve 12 yaşından büyük kişiler için geçerli olabilecek bir sertifika tipidir. Ayrıca hobi ya da ticari aktivitelerde kullanılan dronlar için geçerli ehliyet türüdür.
- İHA1: Yine 400 feet altında yapılacak bütün uçuş türleri ve 15 yaşından büyük kişiler için geçerli olabilecek bir sertifika tipidir. İHA0 ile benzer şekilde İHA1 de hobi ya da ticari aktivitelerde kullanılan dronlar için geçerli ehliyet türüdür.
- İHA2: Fiziksel ya da psikolojik herhangi bir rahatsızlığa sahip olmayan ve 18 yaşından büyük olan kişiler için bir çeşit lisans programıdır. 25 kg ile 150 kg aralığındaki ağırlıklarıyla daha profesyonel bir kullanıma sahip olan dronelar ve operatörleri için geçerlidir.
- İHA3: SHGM tarafından 3 yıl geçerliliği olan lisans programına katılmış olan 18 yaşından büyük kişilerin alabileceği bir sertifika türüdür. Bu program kapsamındaki eğitim; 90 saat teorik, 36 saat de uçuş olmak üzere toplam 126 saatten oluşmaktadır.
Kimler Drone Uçuş İzni Alabilir?
Kimler drone uçuş izni alabilir sorusunun ilk cevabı, mutlaka drone ehliyeti ve uçuş izni sahipleri olmalıdır. Ancak bunların da dışında uçuş izni esnasında sistemde belirtilen uçuşa uygun yerler kategorisi göz önünde tutulmalıdır. Çünkü SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından oluşturulan bu sistemde kırmızı ve yeşil olarak belirlenen kimi bölgelerden söz edilmektedir. Kırmızı alanlar izinsiz bölge olarak işaretlenmektedir ve pek çok büyükşehir ile İstanbul’da açıkça bilindiği üzere neredeyse her yer kırmızı olarak işaretlenmiştir.
Öte yandan zaten Kırmızı bölgelerde, sportif / amatör uçuş için başvuru yapılamamakta ve sadece ticari amaçla uçuş için izin başvurusu yapılabilmektedir. Kısacası; uçuş izni, ehliyet, poliçe ve diğer detaylara hakim olan kişilerin uçuş izni alabileceğini söyleyebiliriz.
Fakat daha detaylı bilgi almak ve izin sürecini çok daha basit bir prensiple yönetilmek için Havadayiz.com’un sunduğu hizmetleri değerlendirebilirsiniz. Markamız tüm profesyonel ekibi ve ekipmanlarıyla, uçuş izni almak isteyenlere rehberlik ederek, bu süreci daha anlaşılır ve kolay bir hale getirmektedir.
O halde, hepsi ve daha fazlası için iletişim kanalımız üzerinden bizlere ulaşmayı unutmayın! 0 (212) 909 99 71 nolu telefonumuzdan bizi arayabilirsiniz.
Selamlar,
Drone uçuş izniyle ilgili detaylı yazınız için çok teşekkür ederim.
DJI Avata FPV Drone satın aldım. İstanbul’da Galata kulesiyle birlikte İstanbul’u tanıtan hızlı bir Drone çekimi yapmak istiyorum. SHGM sisteminde 500 GR altı olduğu için DJI Avata model drone kaydını sisteme giremiyorum. İzin başvurusunda nasıl bunulabilirim?
Bu drone’a uçuş izni için sigorta yaptırmam gerekiyor mu?